Pactul care ne schimbă pe noi toți

Stimați cetățeni,

Da, anume stimați cetățeni, pentru că nu vreau să fac diferență dintre deputat, ministru, președinte de țară, inginer, medic, profesor sau agricultor. Suntem într-o perioadă crucială pentru Republica Moldova, iar deviza noastră comună nu trebuie construită pe titulaturi și posturi, ci pe unitate, pe dorința și năzuința de a construi o țară de care să fim mândri, atât noi, cât și generațiile următoare.

La data de 18 noiembrie 2013 de către PLDM a fost inițiat, public, pentru semnare Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană.

Stimați colegi, făcând abstracție de apartenența politică, declar cu toată convingerea că suntem în momentul în care trebuie să lăsăm în umbră orice rezervă față de viitorul acestei țări, destinul cetățenilor ei și moștenirea celor care ne vor urma. În acest context avem drept exemplu semnarea Pactului de către principalele partide politice, foștii președinți ai Republicii Moldova Mircea domnul Snegur și domnul Petru Lucinschi, actualul Președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, funcționari publici, precum și mii de simpli cetățeni.

Republica Moldova este pe drumul integrării europene, iar acesta are un singur sens. Rapiditatea pașilor cu care vom intra în marea familie europeană, căldura cu care vom fi primiți, dar și de termenele de realizare ale acestui mare obiectiv depind de noi toți: de politicieni, de funcționari, de mass-media, de organizații obștești, de comentatori politici și lideri de opinie, de locuitori ai orașelor și ai satelor, de femei și bărbați, de vârstnici și tineri.

Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană este un document care ne cheamă pe toți să ne implicăm plenar în asumarea unor îndatoriri de cetățeni pentru a realiza în comun obiectivul de integrare europeană, confirmat și reconfirmat cu nenumărate ocazii.
Subsemnarea acestui act de importanță majoră relevă o dovadă puternică a faptului că poporul suveran este puternic consolidat întru realizarea scopului european și își va aduce contribuția la construirea unei țări model.

Conținutul Pactului îndeamnă societatea să depună eforturi comune, să întreprindă acțiuni care să asigure continuitatea, promovarea ideii de Integrare Europeană, de edificare a unui stat conform principiilor occidentale. Am tot vorbit pe marginea acestui subiect, am inițiat nenumărate acțiuni care reflectă tendința noastră de aderare la spațiul european, dar, cu părere de rău, am făcut aceste lucruri izolat și ocazional. Acum, nu trebuie decât să facem aceleași lucruri, doar că în comun și pentru o singură idee, cea de integrare europeană.

Sper cu tot dinadinsul că fiecare dintre noi va deveni un mesager al ideii și procesului de integrare europeană, că ne vom evidenția calitățile, părțile frumoase ale statului nostru, că nu ne vom subestima, ci din contra vom fi mândri și demni de faptul că am ales conștient singura cale sigură pentru dezvoltare, cea de a deveni membră a Uniunii Europene.

Summit-ul de la Vilnius este privit, de cea mai mare parte dintre noi, drept un obiectiv realizat, unul care va aduce un suflu nou în tot ceea ce facem zi de zi.

Da, este un moment istoric pentru Republica Moldova, dar este doar un început care ne va pune la încercări care vor cere mult curaj, perseverență, dedicație și implicare a fiecăruia dintre noi.

Schimbările vor fi profunde, poate nu chiar atât de rapide pe cât se așteaptă unii, însă destul de semnificative pentru ca să merite eforturile noaste comune. Și dacă primii pași au fost făcuți, trebuie să fim gata pentru că schimbarea propriu-zisă presupune un proces de durată, dificil și gradual.

Desigur, vor exista și multe persoane interesate care vor suferi dezamăgire sau pentru care ziua în care va ploua cu bani și vor aștepta o stare de bine nu va veni, și asta pentru că Uniunea Europeană nu este un sac cu bani pentru distribuire în buzunarul interesatului. Și totuși, odată cu asumarea angajamentului la Marea Adunare din 3 noiembrie, semnarea Pactului Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană, iar în câteva zile parafarea Acordului de asociere, multe lucruri se vor schimba.

Vorbind despre fonduri europene – nimeni nu va simți acești bani în bugetul propriu. Pentru a beneficia de ei, trebuie să venim cu proiecte convingătoare, bine argumentate și structurate pentru binele și confortul cetățeanului. Iar aici, tot noi trebuie să muncim, alături de administrația locală, de beneficiari.

Uniunea Europeană pentru Republica Moldova nu înseamnă doar integrare politică, ci mai ales una economică, culturală, valorică, dacă doriți.

Republica Moldova este un stat care parcurge o perioadă de tranziţie – integrarea în Uniunea Europeană, ar aduce cu siguranţă mai multe beneficii decât riscuri, inclusiv posibilitatea de aplicare a standardelor europene, care cel puţin înseamnă civilizaţie; mijloace financiare alocate prin intermediu programelor de asistență; investiţii atât la scară națională cât mai ales pentru dezvoltarea afacerilor mici; piaţă de desfacere extinsă; o respectare mai stringentă a drepturilor omului; accesul la piața culturală europeană și posibilitatea schimbului de experiență și valori, etc.
Stimați cetățeni. Suntem în fața unor imense posibilități și avantaje, dar accesul la ele este asigurat totodată de multe provocări.

A existat cândva un Pact care ne-a dezbinat… acum suntem pe cale de a adopta unul care trebuie sa ne unească și să ne facă mai puternici.

Așadar, să ne ajute Dumnezeu!

Publicat la
0

Comentează

Powered by Facebook Comments