Modificarea Codului penal cu referire la evenimentele din 7 aprilie 2009

poze 7 aprilieAu mai rămas doar câteva zile până la înplinirea a 5 ani de la evenimentele care au avut loc la data de 7 aprilie 2009, evenimente care au atras atenția întregii lumi, evenimente care au avut consecințe grave pentru sute de tineri.

Acum cinci ani am asistat la ceea ce unii au numit Revoluția Twitter, unii schimbare a regimului în urma unor nemulțumiri în masă, iar alții, i-au zis „lovitură de Stat” și astăzi au fugit din sala Parlamentului.

Indiferent însă cum numim acest eveniment care a intrat deja în istorie, un lucru este cert, s-au întâmplat atunci lucruri prea grave pentru a le trece în arhivă, iar numărul celor care se fac vinovați este mult mai mare, și nepedepsirea lor, ar fi o crimă față de societate în ansamblu.

Mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și o parte din partidele de opoziție au calificat și califică această inițiativă legislativă ca fiind una populistă, adoptată într-un an electoral. Stimați domni! Dacă considerați populism tăinuirea maltratării tinerilor, nu aveți decît s-o faceți. Noi nu ne permitem așa ceva.

Pot să vă declar cu toată responsabilitatea, că dacă o asemenea inițiativă nu ar fi fost înaintată astăzi, atunci joia viitoare, toată societatea ar fi arătat cu degetul, iar platourile de dezbateri televizate ar fi discutat subiectul ratării termenului de investigare a crimelor de la 7 aprilie 2009, și cu siguranță se găsea vreo minte lucidă care să întrebe: de ce nu a fost modificat termenul de prescripție, poate chiar prin derogare, pentru că evenimentul e cu adevărat important?

Păi iată că noi așa și am făcut! Îi întreb pe cei care sunt nemulțumiți de acest proiect de lege: Oare au primit răspuns la toate întrebările legate de crimele de la 7 aprilie? Oare acel polițist condamnat este unicul vinovat? Chiar nu mai discută nimeni aceste subiecte și trebuie să ascundem dosarele prin sertare?

Cred că noi toți trebuie să știm adevărul! Așa și nu știm cine a dat ordine! Cine a sechestrat oamenii de pe stradă, nevinovați, de altfel. Cine a judecat în comisariatele de poliție. Cine a omorât și maltratat fără un pic de milă. Nu știm motivele pentru care cineva a amenințat mamele să-și țină copii acasă, că de altfel vor rămâne fără ei. De fapt ne dăm seama, dar acest lucru se umbrește din ce în ce mai mult. Astăzi se încearcă de către comuniști să plaseze vinovăția pe alții, după spusele domnului Anghel. Vreau să-i ripostez și să-i spun că vinovați de cele întîmplate la 7 aprilie 2009 sunt cei care se aflau atunci la guvernare. Ei trebuie să poarte răspundere de cele întîmplate, chiar și pentru faptul că stăteau ascunși ca șobolanii prin vizuine, fugînd dintr-o clădire în alta prin ușile din spate.

Cum o să privim noi în ochii celor care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente, și ce răspuns o să le dăm la întrebarea firească: de ce nimeni nu a fost pedepsit?

Stimați colegi, întreaga societate a asistat la una dintre cele mai mari crime și la un adevărat dezmăț din partea structurilor de forță, a conducerii de atunci și a unor oameni antrenați special pentru a genera nemulțumiri și a instiga la violențe.

Asemenea orori nu pot și nu trebuie să aibă termen de prescripție. Iar cei care au fost implicați nemijlocit în organizarea și aplicarea forței asupra tinerilor în noaptea de 7 spre 8 aprilie, trebuie să fie siguri, vor fi pasibili de pedeapsă pe întreg parcursul vieții, și va veni ziua când vor fi trași la răspundere. Iar acest lucru este valabil și pentru cei care astăzi se mai ascund după o aparentă imunitate.

În același mod au procedat o serie de state cu democrații avansate care servesc model pentru multe din politicile adoptate de noi. Germania, Franța, Elveția,  Suedia și Belgia au modificat legislația lor națională pentru a putea trage la răspundere pe cei care au greșit cu zeci de ani în urmă.

Până și jurisprudența Curții Europene pentru Drepturile Omului stipulează faptul că dacă o țară poate modifica aceste reguli, și acest lucru nu încalcă sub nici o formă prevederile constituționale și cele consfințite în documentele internaționale cu privire la drepturile omului.

Stimați colegi, noi nu trebuie să transformăm sala Parlamentului într-un platou de iertare a păcatelor, ci  trebuie să luăm decizii categorice, prin care cei vinovați de crime să răspundă nu doar în fața lui Dumnezeu, dar și în fața justiției.

Vă îndemn, stimați colegi, inclusiv pe cei din opoziție, să votați pentru acest proiect de lege. Chem cetățenii să fie atenți la cine a părăsit sala de ședințe a Parlamentului și la mâinile ridicate, pentru că anume aici îi vom vedea pe cei cărora le convine expirarea termenului de prescripție.

Vă mulțumesc.

Publicat la
0

Comentează

Powered by Facebook Comments