Schimbarea la față (Discurs din plenul Parlamentului )

anticomunismUn lucru interesant se produce pe scena politică din Republica Moldova. O parte din cei care au fost aleși ca și reprezentanți ai puterii poporului în acest înalt for calcă din ce în ce mai strâmb și se debarasează din ce în ce mai demonstrativ, dar și mai convingător, de angajamentele luate de ei în campania electorală.

Eu chiar îmi fac griji pentru cei din electoratul opoziției noastre, care au vrut și vor și ei în Uniunea Europeană, care au crezut în toate acțiunile întreprinse de guvernarea comunistă în sensul apropierii de momentul integrării sau cel puțin a beneficierii de pe urma Acordului de Liber Schimb, liberalizare a regimului de vize, majorare a investițiilor în infrastructură etc. Îmi fac griji pentru că ei acum se simt trădați și derutați de tot ceea ce se întâmplă în rândurile reprezentanților lor, mai ales de pe urma acțiunilor acestora.

Sunt oameni care au crezut că un partid, ca cel al comuniștilor din Republica Moldova, îi vor duce în marea familie a Uniunii Europene, dar care, acum asistă la un fel de schimbare la față, doar că nu spre strălucire așa după cum s-a întâmplat cu Isus pe Muntele Tabor, ci spre întunecime, de parcă și-au tras piatra după ce au intrat în peșteră.

Haideți domnilor alegători că o sa vă ajut să vă determinați și o să vă demonstrez că e timpul să luați o decizie categorică, mai ales în ceea ce privește partidul comunist, care a adus atât de multe dezamăgiri în rândul electoratului său.

La data de 28 martie 2014, Fracțiunea Partidului Comuniștilor a înaintat domnului Președinte al Parlamentului o foaie întitulată Moțiune de cenzură asupra activității Guvernului.

Da, o foaie, pentru că nu-mi permit să dau la două pagini și jumătate de aberații titulatura de document.

În primul rând, tovarăși comuniști, susțineți că alinierea la sancțiuni a fost făcută cu depășirea atribuțiilor premierului și că nu au fost discutate public. Vă aduceți aminte de Planul Kozak, de Planul Kozak II? Au fost cumva ele discutate public, au fost suspuse dezbaterilor? Sau au fost negociate pe ascuns de către tovarășul Voronin?

Sau poate să vă aducem aminte despre faptul cum a fost expulzat Ambasadorul României Filip Teodorescu în anul 2009? Ați solicitat atunci opinia societății civile?

Știți ce spune Constituția Republicii Moldova în articolele la care faceți referire? Că Guvernul este autoritatea responsabilă de politica externă și o exercită în corespundere cu mandatul dat de Parlament. Vă informez că Guvernul are mandatul de a promova politica externă a statului, inclusiv cea de integrare europeană.

Tovarăși comuniști, alinierea față de aceste sancțiuni s-a făcut în baza prevederilor Planului de Acțiuni RM – UE semnat de guvernarea comunistă încă în februarie 2005. Chiar credeți că soarta acestei țări este o jucărie în mâinile voastre și ne putem juca cu ea așa după cum ați făcut-o voi opt ani de zile?

De ce nu ați venit mai întâi cu o inițiativă clară de a dezbate public ceea ce se întâmplă în Ucraina? Sau poate nu vreți să supărați pe cei de la care sperați să aveți susținere în următoarea campanie electorală?

Și până la urmă, care e problema cu aceste sancțiuni? Ele, ce au fost aplicate simplilor cetățeni ucraineni? Nu! Ați uitat cum autoritățile ruse expulzau cetățenii noștri la sfârșitul anului trecut? Voi ce vreți? Ca noi să batem din palme în momentul în care o țară ocupă în mod ilegal teritoriul unei alte țări? Ați uitat cumva ce avem în partea stângă a Nistrului?

Consider că s-a procedat corect, iar Republica Moldova, ca stat independent trebuie să se alinieze la astfel de atitudini exprimate de comunitate internațională, inclusiv din raționamente de securitate proprie.

Noi înțelegem că voi nu mai aveți nici resurse și nici idei despre cum să mai mențineți oamenii zombați cu nostalgii inventate după vremuri care au trecut, dar nu o să vă meargă nici de această dată.

Apropo, despre acuzațiile precum că „O să vă ducem de vii cu picioarele înainte”, frază pe care, se vede, ați uitat s-o includeți în dispozitivul moțiunii, dar ați expus-o aici în ședință. De fapt nu e o noutate. Tovarășii comuniști au în practica lor îngroparea oamenilor de vii, ducerea în Siberii de gheață, distrugerea bisericilor, exterminarea intelectualității acestei țări după sloganul „Мы наш, мы новый мир построем/ Кто был никем тот станет всем”.

Realitatea e de față. Prea mulți se consideră „Всем”. Dar ași vrea să vă amintesc o vorbă a unui cronicar „Pasărea pre limba ei piere”.

Stimați deputați, întreaga componență a Guvernului Republicii Moldova a depus eforturi mari pentru ca noi să atingem obiectivele trasate atât în perioada electorală, cât și la investirea executivului. Eu nu cred că există o platformă mai bună de manifestare a succesului Guvernului decât tribuna Parlamentului Republicii Moldova, și din acest motiv vreau să mulțumesc întregii echipe a Partidului Comuniștilor că au oferit o asemenea posibilitate Guvernului și, poate, în vară, după semnarea Acordului de Asociere, mai depun o moțiune, pentru ca Guvernul să comunice cetățenilor noștri, în detaliu, de la tribuna Parlamentului despre noile perspective care se deschid pentru țara noastră.

Vă mulțumesc.

Publicat la
0

Comentează

Powered by Facebook Comments