Biografie

Tudor Deliu îşi începe cariera în calitate de profesor la şcoala de meserii din localitatea Dănceni, iar apoi Răzeni (Ialoveni), unde mai târziu va fi primar timp de patru ani. Această experienţă îl determină să facă pasul defintiv în administraţia locală, înscriindu-se la Academia de Administrare Publică din Chişinău, căreia îi rămâne fidel până în prezent.  Acum este magistru în drept constituţional şi administrativ şi conferenţiar universitar la aceeaşi instituţie.

Între timp, publică numeroase studii şi manuale despre administrarea publică locală, printre care se numără “Manual de instruire pentru administraţia publică locală” (2001), “Ghidul alesului local” (2007), etc. Este implicat în majoritatea proiectelor de dezvoltare locală, desfăşurate în Republica Moldova de partenerii internaţionali.

În anul 2010, este ales deputat din partea Patidului Liberal Democrat, în cadrul căruia exercită funcţiile de vicepreşedinte al fracţiunii parlamantare, secretar al Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, dar şi preşedinte al Asociaţiei Aleşilor Locali PLDM. Este autor a numeroase initiative legislative pentru reformarea administraţiei publice locale şi nu numai.

Tudor Deliu este veteran al conflictului armat din stânga Nistrului, unde a fost Şef al Statului Major de Carabinieri.

Este micorbist, a jucat fotbal şi chiar a antrenat o echipă locală. Îi place muzica folk şi scrie poezii. A publicat şi un volum de poezii, intitulat “Rătăciri prin destin”.

0